Kuchnia letnia.
22162
post-template-default,single,single-post,postid-22162,single-format-standard,qode-social-login-1.1.3,qode-restaurant-1.1.1,stockholm-core-1.1,select-theme-ver-5.1.8,ajax_fade,page_not_loaded,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Kuchnia letnia.

Wiosną, w lecie i wczesną jesienią wypoczynek na świeżym powietrzu to doskonały sposób na spędzanie wolnego czasu. Z tą myślą powstają kuchnie letnie, które łączą w sobie elementy salonu, jadalni, kuchni oraz grilla pod gołym niebem. Naturalne otoczenie sprawia, że atmosfera podczas przyrządzania posiłków jest niezwykle odprężająca. Dobrze zaprojektowana kuchnia letnia umożliwia swobodne pokazanie swoich umiejętności kulinarnych i jest pretekstem do wspólnego rodzinnego gotowania.

Kuchnia tarasowa lub ogrodowa.

Kuchnia letnia może być przedłużeniem salonu lub domowej kuchni, dlatego często powstaje na tarasie. Takie połączenie wnętrza domu z przestrzenią na zewnątrz jest bardzo funkcjonalnym rozwiązaniem, ponieważ pozwala szybko donieść produkty lub urządzenia, których zabraknie. Inną opcją jest zaprojektowanie osobnej kuchni w centrum ogrodu. Dzięki temu można cieszyć się bezpośrednim dostępem do grządek z warzywami i ziołami. Należy przy tym pamiętać, że w kuchni letniej powinien być dostęp do wody i prądu.

Bezpieczeństwo i komfort.

Kuchnia letnia powinna cechować się wygodą i pewnością, że żadna pogoda nie zepsuje spotkania na świeżym powietrzu. Dach nad tarasem lub zabudowana altana w ogrodzie zapewnią komfort i pozwolą spędzić czas na zewnątrz nawet wtedy, gdy zaskoczy nas deszcz, przeszkodzi upalne słońce lub silny wiatr.

Dach na tarasem można zrobić z rozwijanej markizy lub z drewna. Ten naturalny materiał wprowadzi do ogrody wyjątkowy klimat i będzie nam służył przez długie lata. Aby zapewnić przejrzystość na tarasie, idealnym rozwiązaniem będzie zadaszenie połączone z drewna i poliwęglanu mlecznego, który jest jasny, trwały i lekki, a przy tym rozprasza światło, dzięki czemu taras tak szybko się nie nagrzewa.

Częściowo zabudowaną altanę można wykonać z drewna, szkła, kamienia, cegły lub betonu. Doskonałym pomysłem będzie połączenie różnych materiałów, np. betonowych ścian z drewnianymi żebrami i dachem  w formie rzymskich rolet oraz drewnianej konstrukcji uzupełnionej cegłą lub betonem architektonicznym.

Wyposażenie.

W kuchni letniej można zamontować kuchenkę gazową lub elektryczną, jednak na świeżym powietrzu największą przyjemność sprawia grillowanie. Dlatego warto zainwestować w grill gazowy, w którym można przyrządzać posiłki o smaku i aromacie, które trudno uzyskać w zwykłym piekarniku. Innym rozwiązaniem będzie wybudowanie grilla ogrodowego z kamienia lub cegły. Pod altaną, jeżeli przestrzeń i budżet na to pozwalają, doskonałym pomysłem będzie dobudowanie niewielkiej wędzarni oraz pieca chlebowego. Należy także pamiętać o doprowadzeniu do kuchni wody, szczególnie wtedy, jeżeli znajduje się ona w sporej odległości od domu. Warto także pomyśleć o zainstalowaniu niewielkiej lodówki czy zmywarki, które odciążą od przenoszenia wszystkich rzeczy tam i z powrotem. Szafki w kuchni letniej powinny być wykonane z tworzywa odpornego na niską temperaturę i wilgoć. Do przyrządzania posiłków przyda się kamienny blat, który jest trwały i łatwy do utrzymania w czystości, a nad nim można umieścić półki na zioła i przyprawy.

Jadalnia.

Przy kuchni musi znaleźć się miejsce na spożycie przygotowanych posiłków i odpoczynek. Podstawowymi elementami są stół oraz krzesła i tutaj mamy nieograniczone możliwości. Należy jedynie pamiętać o funkcjonalności i trwałości mebli ogrodowych. Styl części jadalnej powinien pasować do stylu, w którym została zaaranżowana kuchnia. Całą przestrzeń można uzupełnić lampionami, ozdobnymi skrzynkami na warzywa i zioła oraz detalami dekoracyjnymi w postaci doniczek z kwiatami i świeczek, które nadadzą wyjątkowy klimat całej aranżacji.