Atrakcyjny kamień na blaty w kuchni.
blat kuchenny, kamienny blat kuchenny, blat z kamienia, kamienie naturalne, blat w kuchni, jaki blat w kuchni
23811
post-template-default,single,single-post,postid-23811,single-format-standard,qode-social-login-1.1.3,qode-restaurant-1.1.1,stockholm-core-1.1,select-theme-ver-5.1.8,ajax_fade,page_not_loaded,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Atrakcyjny kamień na blaty w kuchni.

Kamienny blat do kuchni to doskonały wybór. Dlaczego? Ponieważ ten naturalny materiał charakteryzuje się trwałością i solidnością. Blat kuchenny to najbardziej eksploatowany i narażony na zniszczenia element kuchni. Ma ogromny wpływ na estetykę pomieszczenia oraz jego funkcjonalność. Dlatego przy jego zakupie nie warto oszczędzać. W dużej mierze to wybór materiału do wykończenia kuchni decyduje o jej trwałości i atrakcyjności. W jaki kamień zainwestować? Granit, marmur, a może konglomerat?

Najtrwalsze blaty kuchenny wykonane są z kamieni naturalnych, które charakteryzują się:

– dużą odpornością na uszkodzenia mechaniczne,
– nie odkształcają się i nie rozwarstwiają pod wpływem wilgoci,
– są odporne na wysokie temperatury,
– nie przyjmują plam i są łatwe w utrzymaniu w czystości.

Kamienne blaty są dostępne w szerokiej gamie kolorystycznej, dlatego mamy niemal nieograniczoną możliwość wyboru i aranżacji kuchni. Blaty różnią się pod względem ceny, wyglądu a także odporności. Dzisiaj przedstawimy najpopularniejsze kamienie stosowane w kuchni.

Blaty granitowe.
Granit to naprawdę solidny materiał. To produkt najwyższej jakości, który przetrwa kilka pokoleń. Oferta kolorystyczna jest ogromna. Znajdziemy ponad 200 kolorów, a wśród nich odcienie beżu, różu, szarości, zieleni, błękitów oraz czerni. Blat z granitu nie wymaga impregnacji. Jest bardzo odporny na wszelkie zarysowania i stłuczenia, dlatego można na nim kroić warzywa, pieczywo i przygotowywać mięso. Gdy jednak zdarzy się, że blat ulegnie zniszczeniu, można go zeszlifować, aby odzyskał swój nienaganny wygląd i blask. Do czyszczenia blatu wystarczy wilgotna ścierka z delikatnym detergentem. Ponadto blaty z granitu nie przyjmują plam i można na nie odstawić gorące garnki bez obawy, że pozostaną nieestetyczne skazy.
Do wad tego kamienia nalezą wysoka cena, waga oraz trudny montaż. Blaty granitowe są bardzo ciężkie, dlatego szafki mogą wymagać dodatkowego wzmocnienia.

Blaty marmurowe.
Blaty marmurowe są niezwykle eleganckie i oryginalne. Podobnie jak te z granitu, są dostępne w różnych kolorach i odcieniach. Marmur to skała wapienna, miękka, więc ulega zarysowaniu i poplamieniu. Natomiast regularna impregnacja marmuru zwiększa odporność blatu na przebarwienia i wilgoć. Jest znacznie bardziej ścieralny od granitu, więc w tym przypadku do krojenia musimy używać deski. Wszelkie zarysowania można usunąć poprzez profesjonalne zeszlifowanie blatu. Marmur jest także odporny na wysokie temperatury oraz środki chemiczne. Podobnie jak każdy inny blat z kamienia, jest bardzo ciężki.

Blaty z konglomeratu kwarcowego.
Konglomerat kwarcowy to zmielony kamień kwarcowy z niewielkim dodatkiem żywic oraz barwników. Od poprzedników różni się powtarzalnością koloru i wzoru. Jest więc doskonałym wyborem dla tych, którym zależy na pełnej kontroli nad każdym fragmentem kuchni. Ten rodzaj blatu jest najtańszy w porównaniu do wyżej wymienionych. Powierzchnia blatu jest gładka i nienasiąkliwa. Nie przyjmuje plam i łatwo się czyści. Pod względem trwałości przypomina granit, dlatego możemy na nim kroić i bez obaw stawiać różne urządzenia kuchenne. Nie należy natomiast stawiać na nim bezpośrednio gorących garnków. Jest lżejszy niż blaty kamienne, ale z czasem jego kolor może wyblaknąć.